Gården - Zagroda

Gården är våra djur, diverse odling och växter, byggnader och mark. En del av djurverksamheten bedrevs tidigare inom vår företagsverksamhet, Palo Natur & Kultur HB. Nu är företaget nerlagt, kvar finns dock kennel under namnet Ace Ablaze. Vi innehar även ett SE nummer som en får- och getgård.

 

DJUREN

Vi, Lars och Zuzanna, har gemensamt börjat med djurhållning år 2004. Var och en av oss har tidigare haft djur hemma och nu växer även våra barn med djur. Vi har under årens lopp haft 5 egna hästar (samt ett par foderhästar), 14 belgiska vallhundar (tervueren), ett antal finulls- och blandrasfår, katter, kalkoner, ankor, höns, kaniner (diverse stora raser) samt hamstrar och akvariefiskar :-). Vår gård är registrerad som en get- och fårgård.

När det gäller hästar är vår filosofi att hålla hästar på ett natur-likt sätt. Hantera dem på detta sätt (därav vårt intresse i Parelli Natural Horsemanship), och vårda (därför har vi utbildat oss inom Naturlig Hovvård - SANHCP, samt gått några kurser inom veterinärmedicin hos dr Eleanor Kellon). Sedan november 2015 har vi dock inga egna hästar för tillfälle. Våra äldre barn går ridskolan i Fjälbyn och trivs med att upptäcka både djuren och ridkonsten. 

Vi brinner för "tervar", uppskattar och inspireras av deras temperament, arbetsviljan, allround bruksförmågan, och den oändliga glädjen och iver att få vara och göra saker tillsammans med sina människor. Tervueren är smart, snabb, familjetrogen och fantastiskt vacker hund. 

Fåren, kalkonerna, ankorna, hönsen och kaninerna har vi hållit med självhushållning och slyröjning/gödsling i syfte. Tillskott av gott kött och enastående ägg. Jag har även ägnat mig lite åt pälsskinnberedning vilket jag tycker är rätt kul (och medan större projekt väntar, så är i alla fall våra barns dockfiltar gjorda av kaninpäls).

Att ha ett akvarium hemma är ett mycket rogivande inslag, tycker vi. Vattnet och det diffusa ljuset, fiskarnas färger och deras lugna färd i vattnet kan bidra till en mysig och avkopplande atmosfär. Hoppas att vi blir med fisk igen :)  

Just nu har vi 2 dräktiga tackor, 3 hundar, 3 katter, ett antal kaniner, och ca 30 st höns på gården. I maj hoppas vi förnya vår besättning av ankor med ett dussin Sachsenankor och under året ska vi även utöka på fårsidan.

 

ALL-OUT AUDIBLE FOX (Klopot) är belgisk vallhund, tervueren, född 2004, hos oss sedan maj 2004.

SKYMMELVIKENS POCAHONTAS (Inka) är belgisk vallhund, tervueren, född 2006, hos oss sedan november 2006.

ACE ABLAZE KAIRI (Kairi) är belgisk vallhund, född i september 2014, hos oss.

GULLAN OCH VIKTORIA är våra blandrastackor (döpta av våra barn :). F. 1/2015 och 12/2014.

HÖNS har vi av raser Bresse Gauloise, Sussex (röd colombia och vit colombia), Faverolle, Maran (svart koppar och vete), samt Isbar. Tyvärr hade vi en mink i hönshuset i januari 2015, som tog 8 st. fågel, bl a Isbar, RiR och Sussex hönor samt en jätteduktig spräcklig Isbartupp som stod på sig mot höken flera gånger... :/

MASKROS är en blandraskaninhona (BJ/NZ/FV) född troligen i augusti 2013, hos oss sedan maj 2015. En otroligt bra mamma som ger jämna kullar!

MALVA är en blandraskaninhona (dotter till Maskros, pappa var en Tysk Jättescheck), född troligen i februari 2015. Vi väntar på din fösta kull!

BLÅKLINT är en Blå Wiener kaninhane, född i september 2014. Jättemysig, snäll med damer och bra pappa! ;)

MIMMI är en katt, född troligen 2004, hos oss sedan 2005.

SMILLA är en katt, född troligen 2005, hos oss sedan 2005.

TRASSEL är en katt, född i juli 2013, hos oss sedan 11/2013. 

Under 2014-2015 hade vi även kalkoner (blandisar brons/narangassett/bourbon) och skulle gärna fortsätta med dessa LUGNA och nyttiga djur (tala om brännässleätare och supervärpare!), men till följd av en olycka blev vi kvar med enbart helt besläktade djur och valde att avveckla för tillfället. 

 

GÅRDEN

När vi flyttade till Vallen i januari/februari 2005, tryckte skogen (och brännässlorna) tätt in mot huset. Ladugården krävde ombyggnad, traktorskjulet behövde byggas ut...

Vintern 2005 byggdes de två första hästboxarna i stallet (som tidigare varit ett ko- och fårstall).

Sommaren 2005 avverkades ca 40 träd i norra delen av gården (vinchades för hand!!!). Med hjälp av traktorn och grävaren skulle hygget så småningom förvandlas till en ridbana, dimensionerad för dressyrarbete (40x20m). I dagsläget är "ridbanan" förberedd för påfyllning av ytmaterial, vilket till stor del bör bestå av grus och sand. Detta kommer att ske gradvis och efter varje påfyllning måste banan användas och packas. Under tiden använder vi "ridbanan" som en temporär hage under våren och hösten. Inte uteslutet att någon gång kommer vi att odla lite vete där... :-)

Sommaren 2007 har en bit skräpig och stening mark bakom huset bearbetats och en rundpaddock med 50 f diameter sattes upp där.

Hösten 2007 revs stallets gamla innertak. Ny belysning monterades, en del av väggytan byttes ut och en ny hästbox byggdes. 

Hösten 2009 byggdes en permanent hästhage längs gårdens hela SE sida. Den hagen har höga stolpar med 3 permanenta elrep och möjligheten till att lägga några till efter behov. Ett år senare gjordes en dörröppning i den stora boxens bakre vägg och nu kan hästarna använda den som en ligghall och gå in/ut fritt. 

Hösten/våren 2011/2012 har vårt första trädgårdsland flyttats från området SE om huset till gårdens södra del. Det är bara lite odling på det nya stället just nu (potatis, gurka, tomat, smulgubbar...), men så småningom ska detta bli ett fullvärdigt odlingsställe med ett grönsaks- och potatisland, bärbuskar, ett nytt jordgubbsland mm. Som en övergång till barnens lekpark och fruktträdgård planeras anläggning av en "vattenbäck" med en bro och dekorativa växter runt omkring. I närheten av det gamla odlingsstället växer ett äppelträd, vinbärsbuskar, krusbär, jordgubbar, samt diverse blommor. Planerna: att anlägga en liten barrväxtvrå där, samt en liten kryddträdgård.

Sommaren 2012 har ytterligare ca 40 träd avverkats i gårdens W del. Denna yta kommer att förvandlas dels till en fruktträdgård, dels till barnens lekpark. 

Sommaren 2013: pågående husbygge. Verandan i bostadshuset byggs om till en isolerad hall med en övervåning. Ca 24 kvm tillkommer husets yta.

Anläggning av nya trädgårdsytor: 40 kvm potatisland med täckodling (4 sorter potatis), ett litet växthus (tomat och druvgurka), 11 odlingslådor (med jordgubbar, smultron, bönor, sallad, rädisor, morötter, dill, spenat, sallat, rödbetor, purjolök, syltlök, kryddor och tobakplantor), 12 st rabarberbuskar, 1 fläderbuske samt 1 krusbär. Nya träd, uppdrivna från frö, planterades: 2 st ek, 2 st lönn, 1 st kastanj. Ett antal aroniabuskar uppdrivna från rotskott tog sig. Bra utkast röda och svarta vinbär, hallon, smulgubbar, troligen äpplen också. Prydnadsväxter har fått en ny plats, marken för fruktträden förbereds. Planerar för champinjonodling. Inköp inför hösten: fruktträd, ev. rosenbuskar, lindfrö. Så till hösten: björnbär, humle, morötter, fler perenna kryddor.

Sommaren 2015: färdigställer ett nytt grönsaksland (ca 25-40 kvm), samt tar i bruk ca 20 kvm nygrävd yta, planterar flera bärbuskar från avläggare och uppdrivna från frön. 5 nya äppelträd (1-2 år gamla), 3 nya körsbärsträd (1-2 år gamla) samt havtorn växter i "fruktträdavdelningen", ett större växthus (12-14 kvm) byggs, ett nytt jordgubbsland börjar förberedas av... hönsen som rensar mark. Källaren utrustas med förvaringshyllor, nya picknickbord byggs och hönshuset byggs om helt. Planerar för matkällaren, biodling?, något mjölkdjur?...