Gården - Zagroda

Gården är våra djur, diverse odling och växter, byggnader och mark. En del av djurverksamheten bedrevs tidigare inom vårt företag Palo Natur & Kultur HB. Nu är företaget nerlagt, kvar finns dock kennel under namnet Ace Ablaze. Vi innehar även ett SE-nummer.

 

DJUREN

Vi, Lars och Zuzanna, har gemensamt börjat med djurhållning år 2004. Var och en av oss har tidigare haft djur hemma och nu växer även våra barn med djur. Vi har under årens lopp haft 5 egna hästar (samt ett par foderhästar), 18 belgiska vallhundar (tervueren), ett antal får, katter, kalkoner, ankor, höns, kaniner (diverse stora raser) samt hamstrar och akvariefiskar. Vår gård är registrerad som en get- och fårgård.

När det gäller hästar är vår filosofi att hålla dem på ett natur-likt sätt. Hantera dem på detta sätt (därav vårt intresse i Parelli Natural Horsemanship), och vårda (därför har vi utbildat oss inom Naturlig Hovvård - SANHCP, samt gått några kurser inom veterinärmedicin hos dr Eleanor Kellon). Sedan november 2015 har vi dock inga egna hästar för tillfälle. 

Hundarna. Vi uppskattar och inspireras av deras temperament, arbetsvilja, allround brukstyp, och den oändliga glädjen och iver att få vara och göra saker tillsammans med sina människor. Tervueren är smart, snabb, familjetrogen och en fantastiskt vacker hund. 

ALL-OUT AUDIBLE FOX (Klopot) är belgisk vallhund, tervueren, född 2004, hos oss sedan maj 2004.
Gått bort i sömnen, hemma, 27/4-2017. Hund med ett stort H... som står även för Hjärtat.

SKYMMELVIKENS POCAHONTAS (Inka) är belgisk vallhund, tervueren, född 2006, hos oss sedan november 2006.

ACE ABLAZE KAIRI (Kairi) är belgisk vallhund, född i september 2014, egen uppfödning.

Fåren, kalkonerna, ankorna, hönsen och kaninerna har vi hållit med självhushållning och slyröjning/gödselproduktion i syfte. Djuren ger gott kött och enastående ägg. Jag har även ägnat mig lite åt pälsskinnberedning vilket jag tycker är rätt kul när man har tid för det (och medan större projekt väntar, så är i alla fall våra barns dockfiltar gjorda av kaninpäls), jag handspinner även ull från våra får. Ett och annat stickas, virkas, vävs eller tovas av ullen också.

Just nu har vi 2 hundar, 3 katter, tackor med lamm, avelskaniner samt ca 40 höns på gården.
 

GULLAN (f. 1/2015) och hennes tacklamm VALBORG (f. 30/4-2018) våra blandrasfår.
Vi har även två svarta tackor, korsning texel/finull, födda i februari 2016, samt deras 3 lamm. 
Godrik, som är pappa till årets alla lamm hade riktigt bra ull, superfin att spinna. Hoppas att båda tacklammen ärver den egenskapen.

HÖNS har vi av raser Bresse Gauloise, Sussex, Faverolle, Maran samt Orpington. För tillfälle förnyar vi Bresse-flocken och gallrar bland de övriga hönsen.
januari 2015, en mink tog 8 fåglar, bl a Isbar, RiR och Sussex hönor samt en jätteduktig spräcklig Isbartupp som stod på sig mot höken flera gånger.

MASKROS var en blandraskaninhona (BJ/NZ/FV) född troligen i augusti 2013, hos 2015-2017.
Finns inte längre vid liv men en hyllning är på sin plats för denna otroligt duktiga mamma som gav jämna, friska o livskraftiga kullar!

BLÅKLINT är en Blå Wiener kaninhane, född i september 2014. Jättemysig, snäll med damer och bra pappa! ;)
GINNY (NZ/BJ), blandraskaninhona, född i februari 2016, fött sin första kull 20/4-2017 (9 st). Fin mamma.
JESSICA, Ginnys kullsyster, fött sin första kull 30/5-2017 (9 st). Även hon är en bra mamma.

MIMMI är en katthona, född troligen 2004, hos oss sedan 2005.
SMILLA är en katthona, född troligen 2005, hos oss sedan 2005.

TRASSEL är en katthona, född i juli 2013, hos oss sedan 11/2013. 

Fram till sommaren 2018 hade vi även MÅRTEN, en fin ankdrake med mycket peking i sig, samt hans två ankor, Kaxi och Dunfin (hos oss 2016-2018).

Att ha ett akvarium hemma är ett mycket rogivande inslag, tycker vi. Vattnet och det diffusa ljuset, fiskarnas färger och deras lugna färd i vattnet kan bidra till en mysig och avkopplande atmosfär. Hoppas att vi blir med fisk igen :) 

Under 2014-2015 hade vi även kalkoner (blandisar brons/narangassett/bourbon) och skulle gärna fortsätta med dessa LUGNA och nyttiga djur (tala om brännässleätare och supervärpare!), men till följd av en olycka blev vi kvar med enbart helt besläktade djur och valde att avveckla för tillfället. 

GÅRDEN

När vi flyttade till Vallen i januari/februari 2005, tryckte skogen (och brännässlorna) tätt in mot huset. Ladugården krävde ombyggnad, traktorskjulet behövde byggas ut...

Vintern 2005 byggdes de två första hästboxarna i stallet (som tidigare varit ett ko- och fårstall).

Sommaren 2005 avverkades ca 40 träd i norra delen av gården (vinchades för hand!!!). Med hjälp av traktorn och grävaren skulle hygget så småningom förvandlas till en ridbana, dimensionerad för dressyrarbete (40x20m). I dagsläget är "ridbanan" förberedd för påfyllning av ytmaterial, vilket till stor del bör bestå av grus och sand. Detta kommer att ske gradvis och efter varje påfyllning måste banan användas och packas. Under tiden använder vi "ridbanan" som en temporär hage under våren och hösten. Inte uteslutet att någon gång kommer vi att odla lite vete där... :-)

Sommaren 2007 har en bit skräpig och stening mark bakom huset bearbetats och en rundpaddock med 50 f diameter sattes upp där.

Hösten 2007 revs stallets gamla innertak. Ny belysning monterades, en del av väggytan byttes ut och en ny hästbox byggdes. 

Hösten 2009 byggdes en permanent hästhage längs gårdens hela SE sida. Den hagen har höga stolpar med 3 permanenta elrep och möjligheten till att lägga några till efter behov. Ett år senare gjordes en dörröppning i den stora boxens bakre vägg och nu kan hästarna använda den som en ligghall och gå in/ut fritt. 

Hösten/våren 2011/2012 har vårt första trädgårdsland flyttats från området SE om huset till gårdens södra del. Det är bara lite odling på det nya stället just nu (potatis, gurka, tomat, smulgubbar...), men så småningom ska detta bli ett fullvärdigt odlingsställe med ett grönsaks- och potatisland, bärbuskar, ett nytt jordgubbsland mm. Som en övergång till barnens lekpark och fruktträdgård planeras anläggning av en "vattenbäck" med en bro och dekorativa växter runt omkring. I närheten av det gamla odlingsstället växer ett äppelträd, vinbärsbuskar, krusbär, jordgubbar, samt diverse blommor. Planerna: att anlägga en liten barrväxtvrå där, samt en liten kryddträdgård.

Sommaren 2012 har ytterligare ca 40 träd avverkats i gårdens W del. Denna yta kommer att förvandlas dels till en fruktträdgård, dels till barnens lekpark. 

Sommaren 2013: pågående husbygge. Verandan i bostadshuset byggs om till en isolerad hall med en övervåning. Ca 24 kvm tillkommer husets yta.

Anläggning av nya trädgårdsytor: 40 kvm potatisland med täckodling (4 sorter potatis), ett litet växthus (tomat och druvgurka), 11 odlingslådor (med jordgubbar, smultron, bönor, sallad, rädisor, morötter, dill, spenat, sallat, rödbetor, purjolök, syltlök, kryddor och tobakplantor), 12 st rabarberbuskar, 1 fläderbuske samt 1 krusbär. Nya träd, uppdrivna från frö, planterades: 2 st ek, 2 st lönn, 1 st kastanj. Ett antal aroniabuskar uppdrivna från rotskott tog sig. Bra utkast röda och svarta vinbär, hallon, smulgubbar, troligen äpplen också. Prydnadsväxter har fått en ny plats, marken för fruktträden förbereds. Planerar för champinjonodling. Inköp inför hösten: fruktträd, ev. rosenbuskar, lindfrö. Så till hösten: björnbär, humle, morötter, fler perenna kryddor.

Sommaren 2015: färdigställer ett nytt grönsaksland (ca 25-40 kvm), samt tar i bruk ca 20 kvm nygrävd yta, planterar flera bärbuskar från avläggare och uppdrivna från frön. 5 nya äppelträd (1-2 år gamla), 3 nya körsbärsträd (1-2 år gamla) samt havtorn växter i "fruktträdavdelningen", ett större växthus (12-14 kvm) byggs, ett nytt jordgubbsland börjar förberedas av... hönsen som rensar mark. Källaren utrustas med förvaringshyllor, nya picknickbord byggs och hönshuset byggs om helt. Planerar för matkällaren, biodling?, något mjölkdjur?...

2016. Ligger vi lågt ;) Odlar på alla de anlagda ytorna, håller en massa djur, bygger en carport i ladugården, fixar ett nytt lock till brunnen, monterar skjutdörr till fårstallet...

Inför 2017. Pga stundande grävningar bör odlingarna flyttas och planeras om. En större beställning på fruktträd samt bär- och prydnadsbuskar anländer på våren. Vi har skador på vägen att reparera, skorstenar att mura om, gallring i de stora trädens kronor att göra (fallande grenar orsakar skador), bilar att gå genom, en del reparationer och målararbeten att utföra. Alldeles fullt upp för en säsong. Behöver även fixa en ny hage för fåren, ett växthus för vindruvor, reparera hönsens folietunnel, ta bort och omplantera ett par träd... :) :) :)

Sommaren 2018: i år stabiliserar vi farmen. Pga större anställning och stundande fortbildning (samt att mammaledigheten tagit i stort sett slut ;) är jag tvungen att anpassa storleken på farmen till det som hinns med och inte kräver mycket slakt vid olika tidpunkter på året. Kvar blir hönsen, tackorna och kanske ett par kaniner. Förra året skaffade maken grävmaskinen (samt byggde en port åt denna) vilket satte fart på markbearbetningen: i år satte jag nästan 900 potatisar i ett nygrävt land, i höstas planterade jag 10 nya fruktträd på f d stubbåkern ;). Årets planer omfattar utbyte av de fruktträden som skadades av barksprängningen, nyetablering av det större växthuset på en ny plats, nybygge av utegård för hönsen, borttagning av två stora tallar framför huset, diverse tak/skorstenreparationer mm. Vi fortsätter även att röja bort "återvinningshögarna" och adapterar lagår'n samt röda stugan till aktuella behov. Biodlingen, matkällaren, utedass- och bastu, grillplatsen, badtunnan mm har inte förvunnit från listorna - men väntar. I år blir det även fibergrävning och vatten/avloppsjobben: ny vattenpump, ett filter i källaren, ny dränering mm. Vi tampas med ytterligare en svår barmarkssäsong: efter två kalla, regninga sommrar i rad kom en bra, kall och snörik vinter och en varm vår. Men även sommartorka, och då hjälper inte "gröna fingrar" och "van farmarhand" - vattnet måste sparas och det blir ingen stor skörd, varken på åkrar eller i grönsakslandet. Även bären i skogen har det tufft.