Hemma - Dom

LITE GEOGRAFI

Detta är hemma nu:

64.48219 N,  21.046711 E

Och detta var hemma när jag växte upp:

52.402736°N, 16.932773°E

LITE OM MIG (mer återfinnes, direkt eller indirekt, via länkarna i menyn till vänster)

Let's face it: jag är urusel på att uppdatera denna hemsida! Jag är upptagen med att leva istället! :) T o m maken log vid det senaste besöket: en 3-månaders baby skriver jag om, till exempel, barnet nr 3... snart har vi i o f s en 3-månaders igen, men det blir nr 5 istället... ;)

Men, men... i skrivande stund har jag bott i Sverige i xx år (give or take a few utifall jag inte tittar hit på några år ;) och det vad jag nu kallar hem är min fjärde bostad i Norrland.

Jag är gift sedan xx år (där rök barndomssnacket om karriären som en ogift nanny med en klassisk utbildning...) med en musiker (de som vet att jag själv är det också, påpekar: vem annars skulle förstå behovet att öva...), och har fyra underbara barn: dotter 8 år, son 6 år, dotter snart 3 år, son 1,5 år och... en liten i magen som vi hoppas kunna hålla i famnen inom 2 månader.

Jag har haft förmånen att utbilda mig på flera ställen: jag har på distans tagit en kandidatexamen i etnologi (vid Adam Mickiewicz Universitet i Poznan, Polen), blivit en svensk pianomagister och musiklärare samt tagit en kandidatexamen i kyrkomusik (i Piteå/Skellefteå), samt erhållit en svensk organistexamen (erhållen i Lund). Jag har under fyra år varit delägare i ett familjeföretag, och under xx år - uppväxttiden ej inräknad - skött egna djur av diverse sorter: från anspråkslösa akvariefiskar, höns, ankor, hamstrar, kalkoner, kaniner, katter, får, hästar... upp till 12 belgiska vallhundar under ett tak. Jag har under sammanlagt 7 år arbetat som kyrkomusiker i Svenska Kyrkan, men även tagit timmar som modersmålslärare och musiklärare på grundskolan, vikarierat som SO-bild-musik-mentor fröken i åk 4-9 och varit pianolärare åt några elever. På senaste är jag ofta mammaledig (eller mammaupptagen), men sysselsätter mig med mycket annat. T ex med att gå konstverkstad, sitta i en kapellstyrelse (och tidigare i en dansklubbstyrelse samt instruktörgrupp!), odla, slöjda, läsa, experimentera och vara nyfiken och hungrig på livet. 

I jämförelse med min uppväxttid: tja... vi bor inte i någon stad nu (jag kommer från en med ca 600.000 invånare). Och inte i ett flervåningstegelhus heller (bra för min höjdrädsla... eller?... :-). Somrarna är inte så heta som jag är van vid - underbart ljusa istället.
Och ja, man stänger inte skolorna bara därför att det har blivit -20 grader (vilket har hänt en enda gång under min uppväxttid!).

LITE OM VÅRT HEM

Vi bor på en nästan 0,7 ha gård i en liten by med ca 60 permanenta bostäder. Det är ca 3,5 mil till "stan" och det finns en enda busstur här: till stan på morgonen och tillbaka på eftermiddagen - så bilen är ofta att föredra, trots allt. Vår gård är avstyckad från en större fastighet bestående mestadels av skog och eftersatta lägder (det är alltså vad vi har runt om oss) och tidigare fanns byns slakteri här - i den stugan som är vårt traktorgarage nuförtiden. Här finns två bostadshus i trä: "gammelhuset" i timmer, som vi kallar för röda stugan, samt ett trähus från 1939 som vi bor i nu. Läget är så pass avskilt att till och med några av byborna blir aningens förvånade när vi berättar att vi har en ladugård på ca 320 kvm på gården...

Vi trivs ganska bra här. Det är ju hemma.