Hemma - Dom

LITE GEOGRAFI

Det här är hemma nu:

64.48219 N,  21.046711 E

Och det här var hemma när jag växte upp:

52.402736°N, 16.932773°E

LITE OM MIG (mer återfinnes, direkt eller indirekt, via länkarna i menyn till vänster)

Jag är urusel på att uppdatera den här hemsidan och det är ju på sätt och vis bra, för det betyder att jag lever istället ;) Maken log vid ett av de senaste besöken: en 3-månaders baby stod det om på hemsidan (barnet nr 3) men gravida jag väntade nr 5 istället...

I skrivande stund har jag bott i Sverige i nästan halva mitt liv (give or take a few years utifall jag inte tittar hit på några år ;) och det vad jag nu kallar hem är min fjärde bostadsplats i Norrland.

Jag är gift sedan drygt 15 år (där rök barndomssnacket om karriären som en ogift nanny med en klassisk utbildning...) med en musiker (de som vet att jag själv är det också, påpekar: vem annars skulle förstå behovet att öva...), och har fem fantastiska barn: 2 döttrar och 3 söner.

Jag har haft förmånen att utbilda mig på flera ställen i ett par rätt olika länder och har examen inom musik, pedagogik (musiklärare/pianomagister och kyrkomusiker/organist) samt etnologi. Jag har under fyra år varit delägare i ett familjeföretag, och under 20 år - uppväxttiden ej inräknad - skött egna och familjens djur: akvariefiskar, höns, ankor, hamstrar, kalkoner, kaniner, katter, får, hästar och upp till 12 belgiska vallhundar under ett tak. Jag har under sammanlagt 7 år arbetat som kyrkomusiker i Svenska Kyrkan, men jobbat även som grundlärare, av och till (i musik, bild, SO, NO, svenska, modersmål och som mentor) samt varit pianolärare åt några elever. På senaste är jag ofta mammaledig, men sysselsätter mig med mycket annat. För två år sen gick jag konstverkstad i Edelvik på deltid och sedan ett par år sitter jag i en kapellstyrelse (och tidigare i en dansklubbstyrelse samt instruktörgrupp!). Jag odlar, slöjdar, läser och är nyfiken och hungrig på livet. 

I jämförelse med min uppväxttid: vi bor inte i någon stad nu (jag kommer från en med ca 600.000 invånare). Och inte i ett flervåningstegelhus heller (bra för min höjdrädsla :). Somrarna är inte så heta som jag är van vid - underbart ljusa istället. Man stänger inte skolorna därför att det har blivit -20 grader (vilket har hänt en gång under min uppväxttid, men där snöar det inte ens varje år :). När jag vaknar ser jag skogen genom fönstret, hör djuren och fåglarna och andas in doften av jord och frisk luft. Som barn hörde jag bara kuttrande stadsduvor i det närbelägna klostrets torn och vrån, och inte ett enda träd växte på gatan, men å andra sidan finns det charm i en gammal storstadsdel också.

LITE OM VÅRT HEM

Vi bor på en nästan 0,7 ha gård i en by med ca 125 invånare. Det är ca 3,5 mil till "stan" och det går en enda busstur här: till stan på morgonen och tillbaka på eftermiddagen - så bilen är att föredra, trots allt. Vår tomt är avstyckad från en större fastighet, nu bestående av skog och eftersatta lägder (det är alltså vad vi har runt om oss), och tidigare fanns byns slakteri här - i en byggnad som är vårt traktorgarage nuförtiden. Här finns två bostadshus i trä: "gammelhuset" i timmer, som vi kallar för röda stugan, samt ett trähus från 1939 som vi bor i nu. Läget är så pass avskilt att till och med några av byborna blir förvånade när vi berättar att vi har en ladugård på ca 320 kvm på gården... den syns nämligen inte från byavägen.

Vi trivs här. Det är ju hemma.